Online dani otvorenih vrata IB programa u PRHG

 

U novoj školskoj godini 2021./2022. Prva riječka hrvatska gimnazija planira pokrenuti program međunarodne diplome, IB – International Baccalaureate, dvogodišnji program namijenjen učenicima 3. i 4. razreda gimnazije.

IB program ima dugu tradiciju i široku rasprostranjenost u svijetu te jedan od najpriznatijih kurikuluma, a sigurno i najprepoznatija srednjoškolska diploma na svjetskim sveučilištima. Program se izvodi na engleskom jeziku, nudi veliku slobodu izbornosti predmeta, njegova diploma je međunarodno priznata na svim sveučilištima te je u potpunosti jednak u svim školama svijeta koje ga provode.

 

Ako želite saznati više, kliknite OVDJE!

 
 
Nastava od 1. veljače 2021.

 

Temeljem Odluke Stožera civilne zaštite PGŽ nastava će se od 1. veljače 2021. i dalje održavati prema Modelu C (nastava na daljinu) osim za učenike četvrtih razreda koji nastavu pohađaju uživo. Nastava za sve razrede počinje u 14 sati prema poslijepodnevnom rasporedu. Predmeti koji se slušaju u mješovitim grupama i nadalje idu online prema dogovoru s predmetnim nastavnikom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Nastava kreće online

 

Dragi učenici,

 

nastava za sve učenike kreće 18. siječnja online (C model) prema jutarnjem rasporedu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Uskoro čitajte novi KULT

 

Početkom drugog polugodišta, točnije povratkom u školske klupe moći ćete pročitati novo izdanje Kulta, lista učenika PRHG za mlade i one koji se tako osjećaju. Ovaj je broj nastao u novom (ne)normalnom vremenu, vremenu u kojem smo „svjedočili nestašici toaletnog papira, smišljali kako ćemo dobiti famozne propusnice, maske i dezinficijensi postali su nam sastavni dio kućanstva, a kavu smo počeli ispijati na gradskim klupicama. Svakodnevica se u mnogočemu okrenula naglavačke, ali jedno ostaje isto - naš časopis Kult dobiva novo izdanje!“. Ovo su riječi prošlogodišnjeg urednika Kulta, Tomasa Kurbanovića.

Kult se i ove godine bavi aktualnim, ali ne manje zanimljivim temama poput korone, neizvjesnosti, korupcije, potresa, ali i sitnim, školskim, svakodnevnim radostima koje život znače (a ponekad i zagorčavaju). Zato nemojte propustiti nabaviti novo izdanje, a kao uvod kliknite OVDJE i pročitajte intervju sa suvremenim hrvatskim piscem, Kristianom Novakom.

 
 
Blagdanska čestitka

 

Čestit Božić, mirnu i sretnu 2021. godinu žele vam učenici i djelatnici Prve riječke hrvatske gimnazije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Tour durch meine Stadt (Putovanje kroz moj grad)

 

Kalendar kao završni proizvod projekta nastao je pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika. Projekt je ostvaren uz svestranu podršku Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i u suradnji s Njemačkim veleposlanstvom u Zagrebu. Riječ je o projektu „Osnaživanja njemačkog jezika u obrazovnoj vertikali hrvatskog obrazovnog sustava”. Na projektu u gradu Rijeci radile su tri nastavnice njemačkog jezika: iz OŠ „Milan Brozović“ Kastav, OŠ Zamet i Prve riječke hrvatske gimnazije te dvanaest učenika iz svake od triju škola. Učenici su se bavili temom „Putovanje kroz moju regiju / moj grad” proučavajući povijest, geografske specifičnosti, jezične osobitosti, događanja, znamenitosti i jedinstveno obilježje naše regije.

 

 

 

 

 

 
Obavijest o održavanju nastave u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji

 

Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije od 14. do 23. prosinca 2020. za učenike svih razrednih odjela nastava će se izvoditi prema modelu C – nastava na daljinu.

 

U skladu s navedenim, nastava u PRHG održavati prema rasporedu za jutarnju smjenu u realnom vremenu putem sustava Microsoft Teams.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Sretan nam 393. rođendan!

 

23.11.1627.

 

-

 

23.11.2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
"Ne može nam nitko ništa! Korona edition" – 
najuspješniji projekt „Akcije za 5"

Petnaestu godinu zaredom Udruga Delta u suradnji s Gradom Rijeka i Udrugom PaRiter provodi “Akciju za 5!”, čiji je cilj pružanje mogućnosti mladim ljudima od 14. do 19. godine razviti sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

Finalno sučeljavanje dva najbolja projekta „Akcije za 5!“ održalo se je u četvrtak, 19. studenog 2020. godine, putem online platforme Zoom, a  u finalu su se našle ekipe iz naše i Ekonomske škole. Pobjedu su odnijele cure iz 3.b razreda, Laura Vidović, Katarina Dragozetic, Petra Šupuković i Petra Pilipović, koje su uspješno predstavile svoj projekt "Ne može nam nitko ništa! Korona edition".

Kliknite OVDJE i poslušajte što su osmislile u svom projektu i kako su majstorski osvojile pobjedu. 
 

Čestitke curama!!!

 
 
Mole Day (Dan mola)

Svake godine u mjesecu listopada točnije 23.10. od 6 sati i dvije minute ujutro do 6 sati i dvije minute popodne slavi se „Mole Day“, dan obilježavanja Avogadrovog broja, odnosno broja jedinki u jednom molu tvari. 

Dan mola postoji kako bi se potaklo zanimanje za kemiju i obilježava se raznim aktivnostima, pa su tako i učenice 3. b razreda  Tessa, Barbara, Katarina, Magdalena D., Lena, Magdalena M., Lea, Petra P., Klarisa, Petra Š. i Laura pripremile i snimile pet pokusa. Pogledajte video.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Projekt "Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj"

U sklopu projekta „Razmišljajmo održivo – učimo mlade za održivi razvoj“  financiranog sredstvima iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje Prva riječka hrvatska gimnazija uključila se je kao pridruženi partner. Cilj ovog projekta je ojačati doprinos u održivom razvoju, edukacijom srednjoškolaca o načelima održivog razvoja i poticanja uključivanja mladih u život lokalne zajednice u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika - privremena ljestvica

Dragi djelatnici i učenici, ove godine ERASMUS+Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport obilježava četvrto izdanje Dana Erasmusa (Erasmus Days) 15. 16. i 17. listopada diljem svijeta.

Prva riječka hrvatska gimnazija aktivno sudjeluje u Erasmus programima, a od 2019. godine nositelj je i glavni koordinator projekta Schools Innovation Labs (SiLab). Tim povodom napravili smo kratki video u kojem možete doznati više o aktivnostima i idejama projekta. Također, molimo sve naše učenike da odvoje par minuta i ispune anketu koja bi nam pomogla u daljnjoj realizaciji projekta SiLab. 

Ujedno vas pozivamo da nas zapratite na Facebooku @SiLabErasmus i Instagramu si_lab20

 

 

 

 
 
Uz Svjetski dan učitelja

Ove godine smo izuzetno ponosni na našu profesoricu engleskoga jezika Doru Božanić Malić koja je dobitnica nagrade za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike 2020. godine. BRAVO DORA!!!

 

 

 

 

 
 
Novi mural u hodniku škole

Mural koji od prošlog tjedna unosi boje na školske hodnike nastao je u sklopu manifestacije Hrvatska volontira. Ideju su osmislili i realizirali učenici-volonteri u sklopu projekta Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj zajednice. Nositelj projekta je Odraz iz Zagreba, a partneri su Udruga Smart iz Rijeke, Volonterski centar Osijek i Volonterski centar Mi iz Splita.

 
 
Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika - privremena ljestvica