Text/HTML

Filozofija je jedan od onih teških, apstraktnih, gimnazijskih predmeta, ali ponekad pronađemo načine da to ne bude tako. Upravo s tim ciljem UNESCO je proglasio međunarodni Svjetski dan filozofije kako bi naglasio trajnu vrijednost filozofije za razvoj ljudske misli, za svaku kulturu i pojedinca. 


Srednja škola Ban Josip Jelačić iz Zaprešića i Prva riječka hrvatska gimnazija iz Rijeke su na državnoj razini obilježile Svjetski dan filozofije online virtualnom debatom u MS Teamsima, 23. studenog 2021. u 18 sati. Učenici obiju škola su debatirali na tezu Umjetna inteligencija je samo alat i nikad neće zavladati svijetom. Učenici naše škole su se prethodno pripremali pod vodstvom mentorice Laure Angelovski. Do samog susreta nisu znali hoće li zastupati afirmaciju ili negaciju te je time njihovo iskustvo obogaćeno jer su trebali objektivno razmotriti i pripremiti argumente za stranu na koju su raspodijeljeni neovisno o vlastitim preferencijama. Time se uči i razvija kritičko mišljenje što je jedan od najvećih izazova današnjeg obrazovanja. Argumente su pripremali podijeljeni u dvije grupe – afirmacijskoj i negacijskoj te su bili slobodni međusobno komunicirati i surađivati čime su se učili timskom radu i suradničkom učenju. U konačnici iznosili su svoje argumente u pisanom obliku putem alata kialo.edu, a  rezultate debate možete vidjeti na linku OVDJE. Osim formuliranja glavnih argumenata, ostatak susreta su pokušavali odgovoriti na suparničke argumente i na kraju individualno evaluirati najbolje. 
 

U završnoj evaluaciji susreta učenici su pozitivno ocijenili susret, iskazali želju za organizacijom još ovakvih događanja, a kao posebnu vrijednost su istaknuli suradnju s učenicima iz drugih škola.