Text/HTML

 

U petak, 15. 10. 2021. sudionici projekta Tour durch meine Stadt / meine Region prisustvovali su svečanosti dodjele priznanja najuspješnijim kalendarima za 2021. godinu, izrada kojih je bio završni produkt ovog projekta. Svečanost se održala u prostoru Instituta za inovacije u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Školske knjige, Austrijskog kulturnog foruma, Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke.

 

Prisjetimo se malo, projekt je nastao pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika. Riječ je o projektu „Osnaživanja njemačkog jezika u obrazovnoj vertikali hrvatskog obrazovnog sustava”. Na projektu u gradu Rijeci radile su tri nastavnice njemačkog jezika: Dragana Burazerović, prof. iz OŠ „Milan Brozović“ Kastav, Dragana Balvan Matoković, prof. iz OŠ Zamet i Irena Orlić Salaj, prof. iz Prve riječke hrvatske gimnazije te dvanaest učenika iz svake od triju škola. Učenici su se bavili temom „Putovanje kroz moju regiju / moj grad” proučavajući povijest, geografske specifičnosti, jezične osobitosti, događanja, znamenitosti i jedinstveno obilježje naše regije.

 

Projekt je realiziran u razdoblju od rujna 2019. godine do prosinca 2020. godine i odvijao se u pet faza. Tijekom rada na projektu morali su se osmisliti alternativni načini suradnje jer se pandemija covida – 19 ispriječila u ostvarivanju većeg broja susreta učenika uživo. Najkreativnijih dvanaest ilustracija, fotografija i tekstova  objavljeno je u obliku kalendara za 2021. godinu.

 


Kalendare svih podružnica ocjenjivao je stručni žiri sastavljen od domaćih i inozemnih stručnjaka, a procjenjivala se: originalnost i kreativnost tekstova, kreativnost i originalnost slika, cjelokupni dojam uratka. Stručni žiri je našem kalendaru dodijelio dva prva mjesta i jedno treće. Dodatna kategorija bio je broj glasova, a tu se naš kalendar smjestio na sigurno drugo mjesto.

 

 

Svečanosti je, nažalost, prisustvovala polovica sudionika jer su mnogi već krenuli svojim visokoškolskim obrazovnim putem te se zauzeti fakultetskim obvezama nisu mogli pridružiti veseloj družini na putu u Zagreb.
Također veseli činjenica da su neki kreativni osnovnoškolci sada učenici naše gimnazije, a u odabiru srednje škole pomogla im je upravo suradnja sa starijim kolegama, tadašnjim gimnazijalcima. Upravo to je i bio cilj cijelog projekta, osnaživanje njemačkog jezika u obrazovnoj vertikali hrvatskog obrazovnog sustava.

 

Kalendar možete pogledati OVDJE.