Text/HTML

Prva riječka hrvatska gimnazija se uključila u europski Erasmus + projekt Crowddreaming – mladi stvaraju digitalnu kulturu (CDDC) koji se osim u Hrvatskoj provodi i u Italiji, Latviji i Grčkoj. Nositelj projekta za Hrvatsku je riječki Centar tehničke kulture. Nakon više od godinu dana sudjelovanja u Erasmus+ projektu „CrowdDreaming: Youths co-create digital culture“ ponosno pozivamo sve učenike, zaposlenike, suradnike naše škole te građane da posjete Europski trg na kojem će moći vidjeti digitalne spomenike učenika iz Grčke, Hrvatske, Italije i Latvije.

 

 

 

Projektom se promiče razumijevanje i očuvanje europske kulturne baštine utemeljene u raznolikosti kao preduvjetu za održavanje zajedničkih vrijednosti i europskoga identiteta. 
Učenice 1.d razreda su uz mentorstvo Helene de Karine, nastavnice hrvatskog jezika, stvarale „digitalne scene“ uz pomoć tehnologije, odnosno virtualne i proširene stvarnosti. Projektom su stvorene digitalne scene koje su objedinjene na digitalnom trgu, digitalnom spomeniku nazvanome Europa square.

 

 

Spomenik je zamišljen kao museatar (složenica riječi muzej i teatar), mjesto gdje se čuvaju digitalna sjećanja o kulturnim razmjenama, a koje je istodobno i pozornica u kojoj se posjetitelji, učenici i njihovi nastavnici, potiču na djelovanje i interakciju pomoću proširene stvarnosti.
U znak proslave vrijednosti transkulturalne prirode Europe inauguriran je Europa Square u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, najprije u razredu koji sudjeluje u projektu od početka, u 1.d, a potom će učenici europski ambasadori predstaviti projekt u svojim razredima na satovima razrednika.