Obilježili smo Svjetski dan filozofije virtualnom debatom

 

Filozofija je jedan od onih teških, apstraktnih, gimnazijskih predmeta, ali ponekad pronađemo načine da to ne bude tako. Upravo s tim ciljem UNESCO je proglasio međunarodni Svjetski dan filozofije kako bi naglasio trajnu vrijednost filozofije za razvoj ljudske misli, za svaku kulturu i pojedinca. 

Srednja škola Ban Josip Jelačić iz Zaprešića i Prva riječka hrvatska gimnazija iz Rijeke su na državnoj razini obilježile Svjetski dan filozofije online virtualnom debatom u MS Teamsima, 23. studenog 2021. u 18 sati. Učenici obiju škola su debatirali na tezu Umjetna inteligencija je samo alat i nikad neće zavladati svijetom.

Više o ovome možete saznati OVDJE.

 

 
 
Dan škole i 394. rođendan

 

Već drugu godinu za redom slavimo svoj rođendan u drugačijim uvjetima nego smo navikli. Poštujući epidemiološke mjere organiziran je eliminacijski Kahoot kviz u svim razredima u isto vrijeme. Ove godine kviz pitanja osmislili su i proveli natjecanje učenici 4.b razreda, a u finalu su bili učenici 3.a, 3.b, 3.d, 4.d i 4.e razreda. Najuspješniji, pobjednici kviza su bili učenici 4.e razreda

Da Dan škole ipak ne bi bio poput ostalih dana pobrinuo se je naš bivši učenik, danas prijatelj škole, glazbenik Ivan Pešut koji je ovog puta doveo kolegu glazbenika Dražena Turinu poznatijeg kao Šajeta u 4.c razred. Susret je održan u sklopu projekta Back to School koji se već petu godinu održava u našoj školi.

Više o ovome možete saznati OVDJE.

 

 
 
Prva riječka u međunarodnom Milenijskom natjecanju

 

Čak četiri tima iz naše škole prijavljena su na 3. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije. Natjecanje organizira Ekonomski fakultet u Osijeku i institut Andizet. Ovogodišnje su teme: Glagoljica, Put svile i Mitologija. Svoja rješenja natjecatelji izlažu u petominutnoj prezentaciji 2.prosinca. Proglašenje nagrađenih timova očekuje se 3. 12. 2021. godine. Pratite naše tročlane ekipe: Perun, MeštRi, Atena i Suze radosnice pod mentorstvom profesorica Mirele Caput, Mirjane Šimunović-Ban i Nataše Kuzmar Colnar.
Više o Natjecanju pročitajte na milenijsko.efos.hr ili na Facebooku.

 

 

 

 

 

 
Uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

 

Naša bivša učenica Ema Brkljača je svojom kratkom pričom „Posljednji metak“ nagrađena i uvrštena u 58 najboljih kratkih priča o Domovinskom ratu na razini Republike Hrvatske što rječito govori o njezinoj  kreativnosti i uspješnosti u preoblikovanju nacionalne povijesti u književnu zbilju. 
Primjerkom zbirke „Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca“ u Godini čitanja i povodom 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj nagrađene su učenica Ema Brkljača i mentorica Mirjana Šimunović-Ban.

 

 

 

 
 
PRHG na CARNET-ovoj konferenciji

 

Carnetova konferencija za korisnike pod nazivom Nove prilike održana je od 27. do 29. rujna u Šibeniku. Tri su nastavnice Prve riječke hrvatske gimnazije, Laura Angelovski, Helena de Karina i Sandra Vidović sudjelovale svojim izlaganjima na konferenciji čiji je ovogodišnji program bio fokusiran na teme vezane uz nove prilike koje pruža informacijsko-komunikacijska tehnologija – na primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju, hibridno i fleksibilno obrazovanje. Ove se godine prvi puta govorilo se održivom razvoju, odnosno primjeni tehnologije za zeleni i održivi razvoj u školi.

Više informacija možete pronaći OVDJE.

 
 
Mole Day (Dan mola)

 

U našoj školi Dan mola obilježava se treći put. Kao i prethodnih godina, učenice 4. b razreda Tessa, Barbara, Katarina, Lena, Magdalena D., Lea, Petra P., Klarisa., Petra Š. i Laura  potrudile su se pripremiti te prezentirati ostalima učenicima nekoliko pokusa. Tema ovogodišnjih pokusa je Boja. Tako su učenici mogli vidjeti kemijski semafor, kako određeni metali boje plamen, od kojih boja se sastoje osnovne boje te druge pokuse.
 

Djelić atmosfere iz kemijskog kabineta pripremila je Petra Šupuković, a video uradak možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 
Građanski odgoj u PRHG

 

U Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji nikad nije dosadno, to već svi znaju. Mnogobrojni su interesi ove škole, a sada je na red došao i razvoj kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja na nov i inovativan način pod zanimljivim akronimom ŠiZ ili punim imenom „Škola i zajednica, prijedlog kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja za srednje škole“.

Više informacija možete pronaći OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 
 
Projekt Tour durch meine Stadt / meine Region

 

U petak, 15. 10. 2021. sudionici projekta Tour durch meine Stadt / meine Region prisustvovali su svečanosti dodjele priznanja najuspješnijim kalendarima za 2021. godinu, izrada kojih je bio završni produkt ovog projekta. Svečanost se održala u prostoru Instituta za inovacije u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Školske knjige, Austrijskog kulturnog foruma, Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke.

 

Za više informacija o svečanosti, ali i o projektu, kliknite OVDJE.

 
 
140. obljetnica rođenja Pabla Picassa

 

Uz 140. obljetnicu rođenja slavnog Pabla Picassa, učenici 3.abe razreda koji pohađaju izborni predmet Likovna umjetnost svojim su radovima dali hommage ovom velikanu moderne umjetnosti.

Za više o ovoj temi kliknite OVDJE ili nas pratite na web stranici Likovna umjetnost - kreativne radionice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Svjetski dan učitelja

 

Na Svjetski dan učitelja posebno smo ponosni na našu profesoricu Logike i Filozofije, Lauru Angelovski. Laura je jedna od 504 odgojno-obrazovnih djelatnika nagrađena za uspješan rad u školskoj godini 2020./2021.

 


Čestitamo!

 
 
Kalendar rada škole 2021./2022.

 

Kalendar rada škole u školskoj godini 2021./2022. možete vidjeti OVDJE.

 

 

 

 

 

 
 
Adrenalinski park Vrata

 

Tijekom rujna 2021. godine učenici svih razreda Prve riječke gimnazije proveli su dan na otvorenom u Zabavnom adrenalinskom parku Vrata, udaljenom samo sat vremena vlakom od Rijeke. 

 

Više o tome možete pročitati OVDJE.

 

 
Sufinanciranje troškova javnog prijevoza učenika

 

Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola , potvrde, te Upute o provođenju Odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju za školsku godinu 2020./2021 možete pronaći OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Prvi dan škole 2021./2022.

 

Dragi učenici,

 

na početku smo još jedne školske godine za koju se nadamo da će biti uspješna. U školi se vidimo u ponedjeljak, 6.9.2021. i to prema sljedećem rasporedu:

 

14:00h - 1. razredi
Molimo vas da uđete u školu i okupite se u dvorištu škole.
Vaši razrednici će doći i prozvati vas, te vas odvesti do vaših učionica.
Za prvi dan ne zaboravite maskice za lice, dezinfekciju ruku na ulazu u školu, držanje razmaka itd.

 

15:35h - 2., 3. i 4. razredi
Ulazite na onaj ulaz koji je predviđen za vaš razred, te odlazite do svojih učionica gdje će vas dočekati razrednici (svoje učionice i ulaz na koji ulazite možete vidjeti OVDJE).
Također, poštujte sve epidemiološke mjere koje su vam već dobro poznate.

 

Veselimo se vidjeti vas!

 
 
Izdavanje potvrda elektroničkim putem

 

Dragi učenici,

 

osim u tajništvu Škole svoje potvrde o školovanju od sada možete preuzeti i elektroničkim putem preko sustava za izdavanje potvrda koji podatke o učenicima preuzima iz e-Matice. 

 

https://potvrde.skole.hr/login .

 

Za više detalja o načinu prijave u sustav, kliknite OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Podjela maturalnih svjedodžbi

 

Podjela maturalnih svjedodžbi će se održati sutra, 23.7.2021. od 10:00 sati.

 

Učenici koji ne podignu svjedodžbe moći će to učiniti od 23.8.2021. u tijeku drugog roka mature.

 

 

 

 
 
Radno vrijeme tajništva PRHG

 

Zbog korištenja godišnjih odmora tajništvo Prve riječke hrvatske gimnazije neće raditi od 26.7.2021. do 19.8.2021. godine.

 

Zahtjevi za izdavanje potvrda o statusu redovitog učenika mogu se podnijeti do 23.7.2021. godine u 13,00 sati putem elektroničke adrese: 1.rihrgim@prhg.hr.

 
 
Popis udžbenika i radnih bilježnica za 2020./2021.

 

Na sljedećoj poveznici možete vidjeti popis udžbenika i radnih bilježnica za školsku godinu 2020./2021.

 

POPIS UDŽBENIKA I RADNIH BILJEŽNICA

 

 

 

 
Drugi ciklus prijava za IBDP

 

Drugi ciklus prijava za upise u IBDP programe traje do utorka 13.07.2021 do 12 sati.

 

U utorak 13.07.2021. nakon 14 sati bit će objavljene daljnje upute za prijavljene.

 

Prijavnicu možete preuzeti OVDJE.

 

Svi učenici drugih razreda postanite dio međunarodnog školovanja!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Sudjelovanje naših učenica na natjecanju ENEN European Nuclear Competition

 

Dvije učenice 3.b razreda Katarina Dragozetić i Laura Vidović sudjelovale su na europskom natjecanju srednjih škola ENEN European Nuclear Competition u sklopu projekta EURATOM
Research and Training program. Naše učenice su u konkurenciji 33 rada poslanih iz 12 europskih zemalja ušle u finale.


U finalnom natjecanju koje se održavalo od 21. do 25. lipnja Katarina i Laura su pokazale znanje i vještinu prezentacije svoga projekta i osvojile nagradu za najbolji video uradak!

Čestitamo Lauri i Katarini!

 

 

 

 

 
 
Svečana dodjela u našoj gimnaziji

 

Na Svečanoj dodjeli pohvalnica i nagrada najuspješnijim maturantima Prve riječke hrvatske gimnazije proglašen je i nagrađen učenik generacije 2020./2021. kojeg već 25. godinu nagrađuje Zaklada Ileana iz talijanskog grada Estea. Zaklada je osnovana u čast Ileani Pieressa, ženi koja je svim srcem u vrijeme rata pomagala Zajednici Talijana i gradu Rijeci, a danas njeni prijatelji pomažu iznimnim, mladim ljudima u ostvarenju njihovih snova.  

Titulu najuspješnijeg učenika Prve riječke gimnazije i dobitnik 25. donacije Zaklade Ileana danas je zasluženo osvojio Luka Ružić, učenik 4.a razreda.

 

Čestitke Luki, a i svim maturantima generacije 2020./2021.! I hrabro i sretno naprijed!!!

 

Za više fotografija kliknite OVDJE.

 

 
Info dan o IB programu u PRHG

 

Pozivamo sve zainteresirane učenice, učenike i njihove roditelje da nam se pridruže u četvrtak, 24.6.2021. od 16h u dvorištu škole i saznaju više o novom programu koji se od rujna počinje provoditi u našoj školi, a koji je jedini takav u našoj županiji i šire.

 


Svi ste dobrodošli! Vidimo se!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Dani otvorenih vrata

 

Prva riječka hrvatska gimnazija organizira Dane otvorenih vrata, koji će se održati na platformi Zoom u sljedećim terminima:

 

26. svibnja 2021. (srijeda) 18h 
Danu otvorenih vrata možete pristupiti ako kliknete OVDJE

MeetingID: 764 1789 1647
Passcode: 77vmxT


10. lipnja 2021. (četvrtak) 18h
Danu otvorenih vrata možete pristupiti ako kliknete OVDJE

Meeting ID: 910 6975 6880 
Passcode: 6yFGf5


Vidimo se!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Otvorena izložba plakata učenika Prve riječke na Korzu

 

Učenici naše škole izložili su plakate kojima ukazuju sugrađanima na probleme našega društva i pozivaju ih na toleranciju i solidarnost. Izložba je postavljena u izlozima Grada na Korzu sljedećih tjedan dana. Organizaciju izložbe pomogli su Grad Rijeka i udruga Drugo more.
 

Autorice su izloženih plakata: Anamarija Đaković Ivezić, Chiara Sušanj, Nika Ragoš, Lara Vrgoč, Patricia Grčko, Karla Bačić, Lara Grbac, Laura Vlastelica, Lena Dobre, Lucija Erstić, Dora Tadić, Ema Škarić i Tara Jaška. Dio plakata nastao je suradnjom učenica 1. d razreda i djece iz programa Moje mjesto pod suncem Centra za kulturu dijaloga iz Rijeke.

 

Za više informacija i fotografija, kliknite OVDJE.

 
Dani otvorenih vrata

 

Prva riječka hrvatska gimnazija organizira Dane otvorenih vrata, koji će se održati na platformi Zoom u sljedećim terminima:

 

26. svibnja 2021. (srijeda) 18h 
Danu otvorenih vrata 26. svibnja možete pristupiti ako kliknete OVDJE


10.lipnja 2021. (četvrtak) 18h
Danu otvorenih vrata 10. lipnja možete pristupiti ako kliknete OVDJE


Vidimo se!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Virtualna mobilnost - ERASMUS+ Steps 2030 World

 

U sklopu projekta ERASMUS+ Steps 2030 World u našoj školi se idući tjedan održava susret profesora i učenika partnerskih škola iz Slovenije, Njemačke, Nizozemske i Italije. 

    
Izuzetna nam je čast najaviti gostujuća predavanja Korada Korlevića, Dražena Šimleše, Maje Sever, Bruna Šimleše i Udruge SMART. Predavanja će se održati u našem virtualnom susretu s profesorima i učenicima škola iz Slovenije, Njemačke, Nizozemske i Italije u sklopu projekta ERASMUS+ Steps 2030 World.

 

Pozivnicu za virtualnu mobilnost pogledajte OVDJE.

 

Program događanja pogledajte OVDJE.

 
 
Susret učenika srednjih škola u sklopu projekta Razmišljajmo održivo

 

13. i 14. travnja 2021. ODRAZ je u suradnji sa srednjim školama i udrugama organizirao Susret učenika u sklopu projekta Razmišljajmo održivo. Cilj Susreta je bio upoznati učenike s Globalnim ciljevima održivog razvoja kako bi kroz grupni rad sastavili Povelju s preporukama za održivi lokalni razvoj.
Na Susretu je sudjelovalo 25 učenika iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita, I. gimnazija iz Osijeka, Privatna Umjetnička Gimnazija iz Zagreba i Prva riječka hrvatska gimnazija. Događaj je organizirala i vodila Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba.

 

Ako želite saznati više, kliknite OVDJE

 

 
Zajedno recimo NE seksualnom nasilju!

 

Znate li što se obilježava u travnju?

 

Mi znamo!

 

Travanj je mjesec svjesnosti o seksualnom nasilju.

 

Iako je nastava online, učenici i djelatnici škole 16. travnja odjenuli su plave/tirkizne majice kako bi poslali poruku podrške žrtvama seksualnog nasilja te pozvali i ostale da se informiraju o ovoj temi. 

 

Zajedno recimo NE seksualnom nasilju!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Debata i matematika

 

Protekli vikend održalo se Međužupanijsko natjecanje iz debate. Debatanti su kroz šest kola debatirali na ad hoc teze i na pripremljenu tezu o o tome donosi li kapitalizam više mana ili prednosti u odnosu na ugrožene skupine. Natjecanje se održalo u online okruženju, tijekom subote i nedjelje, a ukupno se natjecalo 14 ekipa. Uloženi trud se isplatio. Učenice 3.b. razreda Katarina Dragozetić, Petra Šupuković i Laura Vidović osvojile su prvo mjesto! A ujedno je Katarina Dragozetić proglašena najboljom individualnom govornicom, dok je Petra Šupuković odmah iza nje. Čestitamo učenicama i želimo im puno sreće u daljnjem bavljenju debatom!

I matematičari nastavljaju niz.
Na Županijskom natjecanju iz Matematike održanom 30.ožujka 2021.  Jure Jerneić iz 1.b zauzeo je prvo mjesto, učenica 2.b Ana Ivković drugo mjesto, učenica 1.b Lana Acinger treće mjesto te maturant Luka Žmak iz 4.b razreda četvrto mjesto. Čestitke učenicima i njihovim mentoricama ❤

 
 
Poruke i plakati za bolje i pravednije društvo

 

Učenici 1.b i 1.d tijekom ovoga tjedna šalju našim sugrađanima razglednice s fotografijama i porukama kojima ih pozivaju da se suprotstave izoliranosti starijih, izopćenosti siromašnih, nasilju, nejednakostima i predrasudama. Tako su se naši učenici pridružili vršnjacima iz Francuske, Poljske, Slovenije, Italije i Španjolske Ovo je glavna aktivnost projekta „p.s. Pokreni solidarnost“  u kojem  u našoj zemlji sudjeluju 24 škole u organizaciji  Centra za mirovne studije.

 

Za više informacija o ovom projektu kliknite OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Erasmus + projekt CrowdDreaming - mladi stvaraju digitalnu kulturu

 

Prva riječka hrvatska gimnazija se uključila u europski Erasmus + projekt CrowdDreaming – mladi stvaraju digitalnu kulturu (CDDC) koji se osim u Hrvatskoj provodi i u Italiji, Latviji i Grčkoj. Nositelj projekta za Hrvatsku je riječki Centar tehničke kulture. Nakon više od godinu dana sudjelovanja u Erasmus+ projektu „CrowdDreaming: Youths co-create digital culture“ ponosno pozivamo sve učenike, zaposlenike, suradnike naše škole te građane da posjete Europski trg na kojem će moći vidjeti digitalne spomenike učenika iz Grčke, Hrvatske, Italije i Latvije.

 

Za više informacija o ovom projektu kliknite OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Fantastični uspjesi naših učenika na županijskim natjecanjima

 

Posljednjih dana zaredali su se uspjesi naših učenika na natjecanjima iz različitih predmeta. O Romanu i Juri već smo pisali pa moramo spomenuti i ostale.

Na Državnu smotru Lidrano plasiralo se petero naših učenika. U kategoriji literarnog izraza Roberta Milinović iz 3.c razreda i Zoe Piškor iz 1.b razreda; u kategoriji samostalnih novinarskih radova prošle su Vita Tijan iz 1.b razreda i Andrea Trlin iz 4.a razreda. Isto tako školski list Kult, s glavnom urednicom Vanjom Milosavljević, 3.a poslan je na državnu razinu četvrti put za redom. Mentorice su profesorice Nataša Kuzmar Colnar i Helena de Karina!

Na Županijskom natjecanju iz Povijesti učenica Arijana Grginčić iz 3.b razreda, mentorica Mirela Caput osvojila je 1. mjesto kao i učenica Tija Dujmović iz 2.e razreda na Županijskom natjecanju iz Kemije, mentorica prof. Marina Lorber Božanić.

Čestitke svim učenicima i njihovim mentorima!

 
 
Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika za srednje škole - ljestvice konačnog poretka

 

Za pristup ljestvicama konačnog poretka kliknite OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Jure Jerneić 1. na Županijskom natjecanju iz Fizike

 

U utorak 9. ožujka 2021. održano je Županijsko natjecanje iz Fizike za učenike srednjih škola Primorsko-goranske županije. Učenik 1.b razreda Jure Jerneić osvojio je 1. mjesto, učenica Dunja Zadravec, 1.b osvojila je 4. mjesto, a učenik Romano Žic, 1.a, 7. mjesto.

 

Čestitke učenicima i njihovom mentoru, profesoru Leu Kranjecu!

 

 

 

 

 

 
 
Romano Žic 1. na Županijskom natjecanju iz Informatike

 

Na županijskoj razini natjecanja iz Informatike na kojoj su se okupili mladi informatičari iz Primorsko-goranske županije u kategoriji Osnove informatike i digitalne kompetencije naš učenik 1.a razreda Romano Žic osvojio je prvo mjesto.


Svi srednjoškolci (od prvog do četvrtog razreda) u kategoriji Osnove informatike pišu isti test, stoga je uspjeh našeg Romana još i veći. Čestitke Romanu i njegovoj mentorici profesorici Tamari Široka i želimo im sreću na državnoj razini.

 
 
Dan ružičastih majica

 

Učenici i nastavnici naše škole obilježili su Dan ružičastih majica – dan posvećen prevenciji vršnjačkog nasilja. Zajedničkim su stavom jasno svima poslali poruku: "NE vršnjačkom nasilju!" 


Bilo bi lijepo kada bi nam svaki dan bio "ružičast".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Online dani otvorenih vrata IB programa u PRHG

 

U novoj školskoj godini 2021./2022. Prva riječka hrvatska gimnazija planira pokrenuti program međunarodne diplome, IB – International Baccalaureate, dvogodišnji program namijenjen učenicima 3. i 4. razreda gimnazije.

IB program ima dugu tradiciju i široku rasprostranjenost u svijetu te jedan od najpriznatijih kurikuluma, a sigurno i najprepoznatija srednjoškolska diploma na svjetskim sveučilištima. Program se izvodi na engleskom jeziku, nudi veliku slobodu izbornosti predmeta, njegova diploma je međunarodno priznata na svim sveučilištima te je u potpunosti jednak u svim školama svijeta koje ga provode.

 

Ako želite saznati više, kliknite OVDJE!

 
 
Nastava od 1. veljače 2021.

 

Temeljem Odluke Stožera civilne zaštite PGŽ nastava će se od 1. veljače 2021. i dalje održavati prema Modelu C (nastava na daljinu) osim za učenike četvrtih razreda koji nastavu pohađaju uživo. Nastava za sve razrede počinje u 14 sati prema poslijepodnevnom rasporedu. Predmeti koji se slušaju u mješovitim grupama i nadalje idu online prema dogovoru s predmetnim nastavnikom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Nastava kreće online

 

Dragi učenici,

 

nastava za sve učenike kreće 18. siječnja online (C model) prema jutarnjem rasporedu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Uskoro čitajte novi KULT

 

Početkom drugog polugodišta, točnije povratkom u školske klupe moći ćete pročitati novo izdanje Kulta, lista učenika PRHG za mlade i one koji se tako osjećaju. Ovaj je broj nastao u novom (ne)normalnom vremenu, vremenu u kojem smo „svjedočili nestašici toaletnog papira, smišljali kako ćemo dobiti famozne propusnice, maske i dezinficijensi postali su nam sastavni dio kućanstva, a kavu smo počeli ispijati na gradskim klupicama. Svakodnevica se u mnogočemu okrenula naglavačke, ali jedno ostaje isto - naš časopis Kult dobiva novo izdanje!“. Ovo su riječi prošlogodišnjeg urednika Kulta, Tomasa Kurbanovića.

Kult se i ove godine bavi aktualnim, ali ne manje zanimljivim temama poput korone, neizvjesnosti, korupcije, potresa, ali i sitnim, školskim, svakodnevnim radostima koje život znače (a ponekad i zagorčavaju). Zato nemojte propustiti nabaviti novo izdanje, a kao uvod kliknite OVDJE i pročitajte intervju sa suvremenim hrvatskim piscem, Kristianom Novakom.

 
 
Blagdanska čestitka

 

Čestit Božić, mirnu i sretnu 2021. godinu žele vam učenici i djelatnici Prve riječke hrvatske gimnazije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Tour durch meine Stadt (Putovanje kroz moj grad)

 

Kalendar kao završni proizvod projekta nastao je pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika. Projekt je ostvaren uz svestranu podršku Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i u suradnji s Njemačkim veleposlanstvom u Zagrebu. Riječ je o projektu „Osnaživanja njemačkog jezika u obrazovnoj vertikali hrvatskog obrazovnog sustava”. Na projektu u gradu Rijeci radile su tri nastavnice njemačkog jezika: iz OŠ „Milan Brozović“ Kastav, OŠ Zamet i Prve riječke hrvatske gimnazije te dvanaest učenika iz svake od triju škola. Učenici su se bavili temom „Putovanje kroz moju regiju / moj grad” proučavajući povijest, geografske specifičnosti, jezične osobitosti, događanja, znamenitosti i jedinstveno obilježje naše regije.

 

 

 

 

 

 
Obavijest o održavanju nastave u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji

 

Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije od 14. do 23. prosinca 2020. za učenike svih razrednih odjela nastava će se izvoditi prema modelu C – nastava na daljinu.

 

U skladu s navedenim, nastava u PRHG održavati prema rasporedu za jutarnju smjenu u realnom vremenu putem sustava Microsoft Teams.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Sretan nam 393. rođendan!

 

23.11.1627.

 

-

 

23.11.2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
"Ne može nam nitko ništa! Korona edition" – 
najuspješniji projekt „Akcije za 5"

Petnaestu godinu zaredom Udruga Delta u suradnji s Gradom Rijeka i Udrugom PaRiter provodi “Akciju za 5!”, čiji je cilj pružanje mogućnosti mladim ljudima od 14. do 19. godine razviti sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

Finalno sučeljavanje dva najbolja projekta „Akcije za 5!“ održalo se je u četvrtak, 19. studenog 2020. godine, putem online platforme Zoom, a  u finalu su se našle ekipe iz naše i Ekonomske škole. Pobjedu su odnijele cure iz 3.b razreda, Laura Vidović, Katarina Dragozetic, Petra Šupuković i Petra Pilipović, koje su uspješno predstavile svoj projekt "Ne može nam nitko ništa! Korona edition".

Kliknite OVDJE i poslušajte što su osmislile u svom projektu i kako su majstorski osvojile pobjedu. 
 

Čestitke curama!!!

 
 
Mole Day (Dan mola)

Svake godine u mjesecu listopada točnije 23.10. od 6 sati i dvije minute ujutro do 6 sati i dvije minute popodne slavi se „Mole Day“, dan obilježavanja Avogadrovog broja, odnosno broja jedinki u jednom molu tvari. 

Dan mola postoji kako bi se potaklo zanimanje za kemiju i obilježava se raznim aktivnostima, pa su tako i učenice 3. b razreda  Tessa, Barbara, Katarina, Magdalena D., Lena, Magdalena M., Lea, Petra P., Klarisa, Petra Š. i Laura pripremile i snimile pet pokusa. Pogledajte video.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Projekt "Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj"

U sklopu projekta „Razmišljajmo održivo – učimo mlade za održivi razvoj“  financiranog sredstvima iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje Prva riječka hrvatska gimnazija uključila se je kao pridruženi partner. Cilj ovog projekta je ojačati doprinos u održivom razvoju, edukacijom srednjoškolaca o načelima održivog razvoja i poticanja uključivanja mladih u život lokalne zajednice u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika - privremena ljestvica

Dragi djelatnici i učenici, ove godine ERASMUS+Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport obilježava četvrto izdanje Dana Erasmusa (Erasmus Days) 15. 16. i 17. listopada diljem svijeta.

Prva riječka hrvatska gimnazija aktivno sudjeluje u Erasmus programima, a od 2019. godine nositelj je i glavni koordinator projekta Schools Innovation Labs (SiLab). Tim povodom napravili smo kratki video u kojem možete doznati više o aktivnostima i idejama projekta. Također, molimo sve naše učenike da odvoje par minuta i ispune anketu koja bi nam pomogla u daljnjoj realizaciji projekta SiLab. 

Ujedno vas pozivamo da nas zapratite na Facebooku @SiLabErasmus i Instagramu si_lab20

 

 

 

 
 
Uz Svjetski dan učitelja

Ove godine smo izuzetno ponosni na našu profesoricu engleskoga jezika Doru Božanić Malić koja je dobitnica nagrade za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike 2020. godine. BRAVO DORA!!!

 

 

 

 

 
 
Novi mural u hodniku škole

Mural koji od prošlog tjedna unosi boje na školske hodnike nastao je u sklopu manifestacije Hrvatska volontira. Ideju su osmislili i realizirali učenici-volonteri u sklopu projekta Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj zajednice. Nositelj projekta je Odraz iz Zagreba, a partneri su Udruga Smart iz Rijeke, Volonterski centar Osijek i Volonterski centar Mi iz Splita.

 
 
Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika - privremena ljestvica