Text/HTML

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 10. listopada organizirali smo set radionica za sve učenike prvih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije s temom mentalnog zdravlja učenika. Aktivnost smo organizirali  u suradnji sa psihologinjom i voditeljicom Savjetovališta Open Mind iz Rijeke, Borkom Ogrizović koja je učenike uvela u svijet mindfulnessa.

 

Iako se danas sve više govori o nužnosti brige za mentalno zdravlje, statistički podaci, kao i svakodnevno iskustvo, upozoravaju da nismo ni blizu rješenju ovog velikog problema. 

 

Tijekom radionica učenici su se upoznali s tehnikom mindfulnessa, koja može pomoći u kontroli stresa, nošenju sa strahovima, nemogućnošću koncentracije, poteškoćama u učenju, ali i obavljanju svakodnevnih aktivnosti koje nam nisu baš najdraže. Uz pomoć vježbi svjesnog disanja i usmjeravanja na sadašnji trenutak jačali su vještinu samokontrole, sposobnost koncentracije, aktivnog slušanja i regulacije senzacija i emocija.

Budući da je briga o mentalnom zdravlju iznimno važna, nadamo se da će današnje radionice biti samo dobar primjer kako malim koracima možemo doprinijeti kvaliteti života.