Text/HTML

Carnetova konferencija za korisnike pod nazivom Nove prilike održana je od 27. do 29. rujna u Šibeniku. Tri su nastavnice Prve riječke hrvatske gimnazije, Laura Angelovski, Helena de Karina i Sandra Vidović sudjelovale svojim izlaganjima na konferenciji čiji je ovogodišnji program bio fokusiran na teme vezane uz nove prilike koje pruža informacijsko-komunikacijska tehnologija – na primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju, hibridno i fleksibilno obrazovanje. Ove se godine prvi puta govorilo se održivom razvoju, odnosno primjeni tehnologije za zeleni i održivi razvoj u školi.


Laura Angelovski sudjelovala je, u suradnji s Željkom Winkler, interaktivnim izlaganjem Argumentacija i interakcija na drugačiji način. U svome su izlaganju naglasile važnost razvoja argumentacije i kritičkog mišljenja uporabom umjetne inteligencije. Predstavile su alat kialo.edu koji nudi mnoštvo opcija za razvijanje tihe učeničke diskusije u sigurnom online okruženju, a sve usmjereno na razvoj kritičkog mišljenja i racionalne debate.

 

Helena de Karina i Sandra Vidović predstavile su projekt Trijada stvarnosti: uporaba Google Eartha i Actionbounda u nastavi književnosti i lektire. Ovim su interaktivnim izlaganjem ukazale na proširenu stvarnost koja se učenicima nudi čitanjem književnosti i uporabom digitalnih alata, odnosno sinergijom triju stvarnosti: imaginarne/književne, digitalne i fizičke te usmjeravanjem dviju pismenosti, čitalačke i digitalne, prema jednome cilju - poticanju čitanja na inovativan i suvremen način. Projekt je dio aktivnosti Prve riječke hrvatske gimnazije kojim se obilježava Godina čitanja.

 

Konferenciju je samo putem online platforme pratilo oko 1500 sudionika – učitelja, nastavnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama, profesora s fakulteta, CARNET-ovih sistem inženjera i koordinatora, članova znanstveno-istraživačke zajednice, te informatičkih stručnjaka i gospodarstvenika iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije. Za njih i sudionike koji su fizički prisustvovali konferenciji tijekom tri dana organizirano je više od 50 radionica, niz interaktivnih izlaganja, tri pozvana predavanja, tri panel rasprave i dva okrugla stola. Konferenciju “CUC 2021: Nove prilike”, pratila je velika posjećenost i dobra atmosfera.