Text/HTML

I ove su se  godine, već treći put,  učenici naše škole pridružili vršnjacima iz još tridesetak škola Republike Hrvatske koje sudjeluju u Erasmus + projektu p.s. Pokreni solidarnost! Pokreni solidarnost u organizaciji Centra za mirovne studije iz Zagreba.  Na Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije učenici 1.c,1b i 2.d poslali su svojim sugrađanima razglednice s porukama solidarnosti. Istovremeno su to učinila djeca i odrasli u Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Poljskoj i Španjolskoj.
 

Pod vodstvom prof. Helene de Karine učenici su analizirali fotografije otisnute na razglednicama, tumačili ih i pisali poruke nasumično izabranim sugrađanima. Nadaju se da će ih tako potaknuti na promišljanje o boljem, pravednijem svijetu, o borbi protiv nejednakosti, siromaštva, isključenosti i diskriminacije. Stoga se razglednice sastoje od dva dijela: onog s porukom učenika i onog namijenjenog odgovoru primatelja. Tako se ovim projektom razvijaju pismenosti i ostvaruju ishodi Građanskog odgoja.
 

Temeljen je na projektu koji francuska Ligue de l'enseignement provodi već puna dva desetljeća.  U protekloj je školskoj godini u njemu u šest zemalja sudjelovalo 23 000 učenika, od kojih je 2000 iz Hrvatske.

 

Nataša Kuzmar Colnar