Text/HTML

Naša škola je glavni koordinator Erasmus+ KA2 projekta Schools Innovation Labs (SiLab). Projekta o kojem ćete sigurno još čuti. 
Možda vas samo ime projekta asocira na nekakve laboratorije, STEM i slično? 
Nije riječ o tome. 
Ni blizu!


Koncept iLaba je prvotno krenuo u poslovnim tvrtkama gdje su poslodavci došli na ideju da uredi ne moraju biti tmurna mjesta koja guše kreativnost radnika, već su se počeli uređivati prostori s određenom temom, neobičnog oblika, s uvijek dostupnom tehnologijom, prostorima za opuštanje, meditaciju i tome slično, a to je vodilo i do promjene načina rada. Radnik je morao postati aktivan dio radnog procesa, kreativan i s inovativnim idejama. Ako ste ikada vidjeli kako je to raditi u velikim IT firmama dobit ćete osnovni dojam.

 
U Europi je nekoliko škola već uspješno implementiralo taj koncept, a zahvaljujući ovom projektu to će biti omogućeno i našoj školi. Prvi korak je bio upoznati metode rada koje potiču inovacije i kreativnost što je ujedno i naziv radionice za nastavnike koja se u veljači održala u Grčkoj, u gradiću Katerini. Radionice su bile sadržajne i poticajne  s naglaskom na razvijanje kreativnosti kod učenika, pravilnom primjenjivanju mentalnih mapa, strategijama provođenja oluje ideja, upotrebi digitalnih alata i raznim načinima na koje se mogu primijeniti. Naravno, ono što najviše ostaje nakon ovakvih susreta je pobliže upoznavanje kolega partnera iz Bugarske, Italije, Grčke, Mađarske i Portugala koji zajedno s nama sudjeluju u ovom jedinstvenom projektu i zajedničkim naporima se trude učiniti nastavu zanimljivijom i primjenjivijom u stvarnom životu. 


Jedna od ciljeva je uređenje učionice u školi u skladu s načelima iLab koncepta, upoznavanje sa softwareom koji ćemo primjenjivati u nastavi, a izrađuju ga partneri iz Mađarske, a nakon toga slijedi nam implementacija SiLaba u redovnu nastavu, razmjena s učenicima u Portugalu i veliki Festival inovacija kod nas u Rijeci u lipnju sljedeće godine! 


Nadamo se da ćete se uključiti, sudjelovati i pomoći nam u našim naporima da i u školi dobijemo ugodan kutak u kojem ćete u opuštenoj atmosferi, uz uspješno vodstvo nastavnika konačno osloboditi vlastitu kreativnost i uspjeti razviti svoje potencijale u potpunosti.

 

Vaš SiLab tim - Jane Sclaunich, voditeljica i koordinatorica projekta i nastavnice Laura Angelovski, Dora Božanić Malić, Anita Jokić, Nina Šepić