Text/HTML

Učenice trećih razreda Emma Radović i Vita Tijan, s profesoricom hrvatskog jezika Helenom de Karinom, sudjelovale su na završnoj konferenciji Erasmus + projekta Let's replay the fraternity card in Europe! u Bruxellesu u organizaciji Centra za mirovne studije iz Zagreba. Tijekom trajanja projekta više od 50000 učenika/ca iz šest partnerskih zemalja (Slovenija, Italija, Španjolska, Francuska, Poljska, Hrvatska) imalo je priliku razvijati svoju građansku kompetenciju bavljenjem temema nejednakosti, rasizma, diskriminacije, klimatskih promjena, mentalnog zdravlja mladih… 
 

U sklopu završne konferencije razgovaralo se o budućnosti globalnog građanskog odgoja i obrazovanja. Profesorica Helena de Karina održala je izlaganje o pristupu kontroverznim temama u građanskom odgoju i obrazovanju, a učenice Emma Radović i Vita Tijan su također sudjelovale u izlaganju. Prezentirale su učeničko viđenje važnosti tih tema za razvoj demokratskih kompetencija učenika.  
 

Tijekom tri dana boravka u glavnom gradu Belgije, osim sudjelovanja na okruglim stolovima i predavanjima, predstavnice Prve riječke hrvatske gimnazije posjetile su poznate briselske znamenitosti poput Grand Placa, Manneken Pisa, Atomiuma i Kraljevske palače u društvu  svojih vršnjakinja iz Osijeka i Daruvara, te s predstavnicima drugih država: Poljske, Slovenije, Španjolske, Italije i Francuske. Učenice su kroz razgovor i igre saznale ponešto o svojim vršnjacima, predstavile su fotografije hrvatskih autora s Dana žena i Pridea koje su se koristile u radu tijekom projekta te sudjelovale na team buildingu s internacionalnim studentima. Posljednji su dan naše predstavnice iskoristile za samostalno istraživanje grada, a završile su ga prateći nogometnu utakmicu Hrvatska-Belgija okružene Belgijancima.


Vita Tijan, 3.b