Text/HTML

Ponedjeljak – 29.11.2021.


Prvoga dana SiLab + razmjene učenika domaćini iz Prve riječke hrvatske gimnazije ugostili su, u Dječjoj kući, kolege iz Portugala, Grčke i Bugarske. Bogati program organizatora je počeo već u 9:30, kada je ravnateljica PRHG-a, Jane Sclaunich, otvorila samu manifestaciju kratkim govorom. Potom su gosti i domaćini sudjelovali u aktivnostima i radionicama upoznavanja i opuštanja, takozvanim ‘icebreakerima’.

 

 

Tijekom ‘pauze za kavu’ su kušali delicije Primorja i okrijepili se za nastavak radnog dana. Unesene kalorije su odmah bile potrošene, u obilasku i radionici u Muzeju grada Rijeke i izložbi Nepoznati Klimt, u vođenoj šetnji kompleksom Benčić i Palači Šećerane.

 

 

 

Nakon zaslužene pauze za ručak, bilo je vrijeme za drugu 'vođenu' šetnju. Vodič je ovoga puta bila aplikacija Actionbound, uz koju su gosti, obišli turističke atrakcije u centru Rijeke i rješavali zadatke. Sam kraj dana i suton, gosti su s domaćinima dočekali u adventskoj idili na Trsatskoj gradini.

 

 

 

Utorak – 30.11.2021.


Drugi dan Silab+ Erasmus projekta započeo je informatičkom radionicom. Naši su učenici, pod vodstvom profesorice Tamare Široke, objašnjavali gostima način rada virtualne stvarnosti, 3D modeliranja i printanja te ih upoznali sa M-botovima i platformom Arduino. Sljedeću aktivnost održali su učenici iz Bugarske koji su nam uz stvaranje prehrambenog menija pobliže istaknuli važnost nutricionizma i zdrave prehrane. Dan je završen u Par-u u kojem su učenici, kroz prezentaciju i diskusiju, učili o poduzetništvu i odlikama koje ono obuhvaća.

 

 

 

Srijeda – 1.12.2021.


Treći dan Silab+Erasmus projekta obilježen je odlaskom u Istarske gradove Pulu i Rovinj. U oba su grada naši učenici preuzeli ulogu turističkih vodiča i gostima predstavili najbitnije znamenitosti gradova. U Puli su posjetili Arenu, Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram kao i statuu Jamesa Joycea. Potom su u Rovinju istražili Crkvu sv. Eufemije, gradski trg i Balbijev luk. Pri povratku u Rijeku zaustavili su se u Opatiji gdje su imali priliku vidjeti čari adventa u predbožićno vrijeme.

 

 

Četvrtak – 2.12.2021.


Hladan i kišan četvrtak, predzadnji dan SiLab+ učenike razmjene, sudionicu su proveli u toplini učionica domaćina, Prve riječke hrvatske gimnazije.
Program su, u 9-30, otvorili sudionici iz Grčke, svojom radionicom o 'ekološkom otisku'. Poslije kratkog predavanja, predstavnici svih zemalja su bili podijeljeni u 4 grupe : farmere, lokalno stanovništvo, proizvođače vjetrenjača i lokalno političko vodstvo. Te je svaka grupa, nakon petnaestominutnog dogovora, u raspravi izložila svoja stajališta i argumente o gradnji vjetroelektrana.

Nakon pauze i finog okrijepa, predstavnici Portugala su animirali kolege iz ostalih zemalja, svojom radionicom o održivim načinima proizvodnje hrane. Poslije kratkog uvoda, svi su đaci bili podijeljeni u grupe. Potom su obišli stanice u kojima su : bilježili vlastite ideje o održivim načinima proizvodnje, vidjeli posljedice nezdrave prehrane uz pomoć mobitela i 'pametnih majica' te su bježali iz 'escape roomova'. 
 
Današnje su radionice, na zabavan način, osvijestile naše dobre i loše navike te nam pokazale koliko iste utječu na Majku Prirodu.

 

 

Petak – 4.12.2021.

 

Tijekom posljednjeg dana SiLab+ razmjene učenika i zavrsnom druženju u učionicama Prve riječke hrvatske gimnazije svim sudionicima projekta podijeljeni su certifikati i zahvalnice za sudjelovanje.
Podjeljene su i nagrade za najkvalitetnija rješenja na radionicama. Zatim su se svi okupili u dvorištu Gimnazije, gdje je zabilježena grupna fotografija. 


Uslijedio je kviz kojega su pripremili domaćini, a sastojao se od kategorija sa radionica na kojima su učenici sudjelovali tijekom tjedna. Nažalost, predstavnici Bugarske su nas prvi morali napustiti zbog ranog leta, a pobjedu je odnijela grčka (ženska) ekipa. Nakon kviza, Rijeku su napustili kolege iz Portugala, a grčki sudionici su obišli obližnji Pomorsko-povijesni muzej Hrvatskog primorja i rado fotografirali jedini prsluk za spašavanje sa Titanica u Europi.