Text/HTML
Susret učenika srednjih škola u sklopu projekta Razmišljajmo održivo

 

13. i 14. travnja 2021. ODRAZ je u suradnji sa srednjim školama i udrugama organizirao Susret učenika u sklopu projekta Razmišljajmo održivo. Cilj Susreta je bio upoznati učenike s Globalnim ciljevima održivog razvoja kako bi kroz grupni rad sastavili Povelju s preporukama za održivi lokalni razvoj.
Na Susretu je sudjelovalo 25 učenika iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita, I. gimnazija iz Osijeka, Privatna Umjetnička Gimnazija iz Zagreba i Prva riječka hrvatska gimnazija. Događaj je organizirala i vodila Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba.

 


Našu školu predstavljali su: Katarina Dragozetić, Petra Pilipović, Petra Šupuković i Laura Vidović iz 3.b razreda te Jan Hodžić i Tin Petković iz 3.e razreda. Njihove mentorice su stručne suradnice Sabina Saltović, psihologinja i Sandra Vidović, knjižničarka.


Tijekom prvog dana, nakon uvodnog dijela u kojem je Elizabet Gašparov iz ODRAZ-a predstavila projekt i održala prezentaciju Održivi razvoj i Globalni ciljevi održivog razvoja, učenici su imali priliku upoznati se s primjerima dobre prakse: Tanja Popović Filipović je predstavila Centar za edukaciju i informiranje potrošača s temom Održivo vođenje kućanstva, Irena Borovina je opisala kako je nastala Udruga Vestigium, Sandra Grozdanov je učenicima približila aktivnosti Udruga Centar za kulturu dijaloga, a imali smo priliku i pogledati čime se bavi Udruga Argonauta.


Uz vodstvo svojih profesora te savjete članova udruga (Udruga SMART, DKolektiv – Volonterski centar Osijek i Udruga Mi), učenici su tijekom dva dana radili na uočenim problemima i mogućim rješenjima u pet tema:
     a) Svatko ima dovoljno novca za život,
     b) Svi se osjećaju dobro i zdravo,
     c) Svim ljudima se pružaju prilike za učenje i rad,
     d) Okoliš je zaštićen, te
     e) Naš način života je održiv.

Uspješno su izradili Povelju o održivom razvoju koja će biti dostavljena relevantnim donositeljima odluka na lokalnoj razini.
Zahvaljujemo učenicima na suradnji, kreativnosti i profesionalnosti koje su uložili u svoj rad.

Preuzeto sa stranice:

 

https://www.odraz.hr/novosti/odraz-ove-vijesti/uspjesno-odrzan-susret-ucenika-srednjih-skola-u-sklopu-projekta-razmisljajmo-odrzivo/