Text/HTML

Naša je škola 24.10.2023. bila domaćin predavanju o mentalnom zdravlju učenika sportaša. U posjet su nam došli voditeljica Karijernog centra Hrvatskog olimpijskog odbora Snježana Pejčić, predsjednica Komisije za dualnu karijeru u sportu HOO-a Romana Caput Jogunica, Dajana Čopec iz Mentalnog treninga i član Vaterpolo kluba Primorje EB Karlo Babić, koji je i bivši učenik naše škole. Predavanju su prisustvovali učenici svih sportskih razreda naše gimnazije.

 

Najprije je gospođa Romana Caput Jogunica predstavila Karijerni centar, razlog njegova osnivanja i njegove ciljeve. Usmjerila nam je pažnju na težinu održavanja uspješnog života učenika sportaša i objasnila na koje je prepreke moguće naići tijekom dualne karijere. Istaknula je važnost kategorizacije sportaša za učenike s dualnom karijerom kao i prednosti koje ona donosi.

 

Zatim je Karlo Babić prepričao svoje iskustvo osobe s dualnom karijerom. Publici je objasnio kako se on suočio s različitim preprekama tijekom razdoblja provedenog u našoj školi te je naglasio koliko je važno da učitelji izlaze u susret učenicima s dualnom karijerom. Pohvalio je djelatnike naše škole i zahvalio im se jer su mu bili na raspolaganju i pokušavali mu pomoći kada je to bilo potrebno.

 

Nakon njega je Dajana Čopec predstavila Mentalni trening koji je osnovao Igor Čerenšek. Istaknula je važnost mentalnog zdravljakod svih sportaša, a pogotovo sportaša s dualnom karijerom. Nakon toga je prikazala koliko su česti slučaji anksioznosti, insomnije i ostalih mentalnih poremećaja sportaša. Upoznala je učenike s nekim od metoda za smirivanje koje se uče u Mentalnom treningu te je podijelila učenicima kod koji im omogućuje pristup programu Mentalnog treninga u sljedećih mjesec dana.

 

Na kraju su učenici bili podijeljeni u grupe te su odigrali brzi kviz kojim su provjerili i ponovili najbitnije sastavnice predavanja. Također su dobili i male poklon pakete. Ovo predavanje sigurno je pomoglo učenicima naše škole koji imaju dualnu karijeru te se veselimo ponovnoj suradnji.


 

Niko Vučetić